Uzun Süreli Seyahat Etmenin Kazanımları - Benian Çulhaoğlu - Köşe Bucak Dünya Dergisi;dünya seyahat dergisi,türkiye içi seyahat dergisi, kültür ve sanat dergisi,hayat aktüel dergisi,müze dergisi,koleksiyon dergisi, röportaj dergisi,mekan tanıtım dergisi,sanat haberleri ve duyurular,dünya kazan biz kepçe,dergi,dergileri,konya dergi, türkiye dergi,köşe bucak dünya dergisi,

Uzun Süreli Seyahat Etmenin Kazanımları

Uzun süreli seyahatlerin pahalı olacağı düşünülerek genelde yolculuklar kısa tutulur. Aslında hiç de öyle değildir. Gereksiz konfordan uzak olduğunuz sürece, gezi süreniz uzun da olsa, düşünüldüğü kadar masraflı olmayacaktır.

Seyahate başlarken önceliğiniz gördüğünüz ülke sayısı olmamalı. Çok ülke gezeceğim diyerek üstünkörü gezmeniz yorucu olacağı gibi asıl görmeniz gereken yerleri de kaçırmanıza neden olacaktır. Zamanınız varken, gezdiğiniz ülkenin kültürünü özümseyerek gezmenizi tavsiye ederim. Koşturmadan, sindire sindire gezebilirsiniz. Zamanınız bol olduğundan her yana uçmak yerine tren ya da otobüs yolculuğu yapabilirsiniz.

Süre uzadıkça masraf artıyor gibi görünse de günlük harcama miktarınız azalacaktır. Zaman sıkıntısı olmadan program yapabileceğiniz için kendinizi rahat hissedersiniz. Yabancılık hissi gitgide ortadan kalkar. Gittiğiniz ülke, şehir, sizin memleketiniz gibi olur. En güzel tarafı, manzarayı görmek için aceleniz olmamasıdır. Kaçırdığınız pek bir şey kalmaz. Dinlenerek gezme şansınız olur. Gördüklerinizi, yaşadıklarınızı özümsersiniz.

Bu süreçte düzenli iletişim kurmak gezgine iyi gelecektir. Hem izini kaybettirmemek, hem de psikolojik rahatlamak için gereklidir. Süre uzun olduğundan masrafları azaltmak adına telefon kullanmak yerine internet sayesinde sosyal medya aracılığı ile veya Skype kullanarak ya da mail göndererek bedava iletişim kurabilirsiniz.

Doksan gün kuralını atlamayın. Kimi ülkelerde uzun süre kalmanın belirli şartları vardır. Ülkeye giriş çıkış yapmanız istenebilir, konsolosluktan bilgi almanız yararlı olacaktır.

 

Uzun süreli solo seyahat ederken neler yapılabilir, bir göz atalım:

v Kapsamlı ancak rahat hissedebileceğiniz bir program yapabilirsiniz.

v Ev ya da apart daire kiralayarak daha ucuza konaklayabilirsiniz.

v Evinizdeki gibi kimi alışkanlıklarınıza devam edebilirsiniz, bu da psikolojik olarak kendinizi iyi hissetmenizi sağlar.

v Kart çıkartıp halk kütüphanelerini kullanabilir, ülke hakkında çok detaylı araştırma yapabilirsiniz.

v Sürekli aynı kafeye, bara gitme şansınız olur. Sürekli gelenlerle uzun süreli dostluklar kurabilirsiniz. meetup.com’u inceleyin.

v Bir işte çalışabilirsiniz. Böylece para sıkıntınız olmaz. Google’a travel abroad yazın, pek çok seçenek çıkacak karşınıza.

v Tren ya da otobüsle küçük kasabaları ziyaret edebiliriniz. Gerçek kültür ve coğrafyayı görmüş olursunuz.

v Bulunduğunuz yerdeki sosyal etkinliklere, kurslara katılabilirsiniz; Çin yemekleri kursu mesela. Hem yeni şeyler öğrenir hem de kültürü yakından tanırsınız.

v Ailenizi ya da arkadaşlarınızı davet edebilirsiniz.

v Ara sıra birer günlük molalar verip dinlenebilirsiniz. Çamaşır yıkamak, sevdiklerinizle haberleşmek, kartpostal yazmak gibi özel işlerinize vakit ayırabilirsiniz.

v Yazmayı seviyorsanız gittiğiniz ülke hakkında detaylı bir çalışma yapmanız için iyi bir fırsattır. Her şey kısa bir süre sonra sönüp yok olmasın istiyorsanız gördüklerinizi, yaşadıklarınızı kaleme alın. Fotoğraf anı hatırlatırken, yazdıklarınız o anı tekrar yaşamanızı sağlayacaktır.

 

Önemli bir hatırlatma: Uzun süreli seyahatlerde beslenme alışkanlıklarınızı terk etmek zorunda kalabilirsiniz. Sağlıklı bir yaşam ve yolculuk için sağlıklı beslenmeyi ihmal etmeyin. Uykunuza dikkat edin, bol su için.