DÜNYANIN EN MUTLU ÜLKELERİ

DÜNYANIN EN MUTLU ÜLKELERİ

 

            Mutluluk kavramı, her ne kadar kişiye özgü olsa da bazı faktörler vardır ki insanın yaşam memnuniyetini önemli ölçüde etkiler. Bir toplumda mutlu bireylerin sayısı arttığında ancak mutlu bir toplumdan söz etmek mümkün olur.

            BM Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı'nın hazırladığı Dünya Mutluluk Raporu'nun 2023 yılı sonucu açıklandı. Buna göre her yıl olduğu gibi İskandinav ülkeleri ilk sıralarda yer aldı. Peki, bu ülke insanları neden diğerlerine göre daha mutlu? Mutluluğu yakalamayı nasıl başarıyorlar?

            2012’den beri yapılan 150'yi aşkın ülkenin incelendiği çalışmada, insanların yaşam memnuniyetini ölçerken dikkate alınan kriterler şu şekilde sıralanmış:

1-      Gayrisafi yurt içi hasıla (GYSİH)

2-      Sosyal destek

3-      Ortalama sağlıklı yaşam süresi

4-      Vatandaşların kendi hayatlarıyla ilgili karar alabilme özgürlüğü

5-      Cömertlik (hayır kurumlarına yardımda bulunma)

6-      Ülkedeki yolsuzluk düzeyi

            Bu kapsamda anket sorularını yanıtlayan binlerce katılımcı, yaşam kalitesinin öz değerlendirmesini yaparak 1 ila 10 arasında puan verdi. 2023 sonucuna göre Finlandiya üst üste 6 kez birinci seçildi. Finlandiya'yı Danimarka ve İzlanda takip ediyor. En az mutlu olan ülke ise Afganistan. Onu Lübnan ve Sierra Leone izlemiş. Ülkemiz ise ne yazık ki 106. sırada.          

            Uzmanlar, Ukrayna'daki savaş da dâhil olmak üzere çok sayıda doğal afet, salgın ve dünya krizine rağmen küresel yaşam memnuniyetinin kovid-19 öncesi kadar yüksek olduğuna dikkat çekiyor. Rapora bakılırsa yardımseverlik, pandemi öncesine göre yaklaşık % 25 artmış. 

            Finlandiya’nın başı çektiği mutluluğun formülünü bulmuş ilk 10 ülkeye bir göz atalım:

1. Finlandiya:  Finlandiya altıncı kez dünyanın en mutlu ülkesi seçildi. Mutluluğun sırrını buldukları gibi dünyaya anlatma yolunda adımlar atmaya başlamışlar. İnsanların "içlerindeki Finliyi" bulmalarına ve Finlandiya'nın ruh halini öğrenmelerine yardımcı olmak için  "Mutluluk Ustalık Sınıfı" düzenlemişler.  Muhteşem Lakeland bölgesinin huzur dolu manzarasında ve profesyonel antrenörler eşliğinde, katılımcıların doğayla bağ kurarak mutluluğu yakalamalarına yardım ediyorlar.  

2. Danimarka: Danimarka, Mutluluk felsefesi “Hygge”nin bir yaşam biçimi olduğu ülke; bu yıl da geçen yıl olduğu gibi ikinci sırada yer alıyor. Aslında bu ülkenin vatandaşları Avrupa'daki en yüksek gelir vergisini ödüyor: yaklaşık % 56. Belli ki bu durum onları mutsuz kılmaya yetmemiş. Ücretsiz eğitim ve sağlık hizmetleri de dâhil olmak üzere kapsamlı bir sosyal refah sisteminden yararlanıyorlar. Bunlar da mutlu olmaları için önemli sebepler.

3. İzlanda: İzlanda, yalnızca dünyanın en mutlu ülkelerinden biri değil, aynı zamanda en güvenli ülkesi. Küresel Cinsiyet Eşitsizliği 2022 Raporu’na göre cinsiyet eşitsizliği en az olan ülkelerin başında geliyor. Mutluluğu etkileyen diğer faktörler:  yüksek gelir, istikrarlı bir ekonomi, ücretsiz eğitim. Dünyanın en muhteşem doğal manzaralarına sahip olmalarının da mutlulukta payı var.

4. İsrail: İsrail, bu yıl atak yaparak dördüncü sıraya yükselmiş. Uzmanlar bunu ülkenin kovid-19 sonrası ekonominin % 6,5 büyümesi ve kişi başına düşen GSYİH’nin % 4,4 artmasına bağlıyor. Ayrıca sosyal ilişkileri gelişmiş ve yüksek yaşam beklentisi olan bir ülke olması da diğer etkenler.

5. Hollanda: Hollanda, uçsuz bucaksız lale tarlalarının yanı sıra sağlam bir ekonomiye sahip. Uygun fiyatlı yüksek öğrenim, mükemmel bir iş piyasası, topluluk duygusunun ve katılımın güçlü olması mutluluğu artıran önemli faktörler.

6. İsveç: Diğer Kuzey ülkelerine kıyasla kovid-19 kaynaklı daha fazla ölüm kaydedilmesine rağmen ülkenin puanı geçen yıla göre yükselmiş. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD)'nün verilerine göre İsveç'teki hava ve çevre kirliliği, Finlandiya'dan sonra dünyada en düşük seviyede olan ikinci ülke. Bu da yaşam kalitesini yükseltiyor. Yüksek istihdam oranı ve cinsiyet eşitliği yaşam memnuniyetini artıran etkenler.

7. Norveç: Norveçlilerin neden kendilerini mutlu bir ulus olarak gördüklerini anlamak hiç de zor değil. Ücretsiz eğitim, yüksek gelir oranı, yolsuzluk seviyesinin düşük olmasının yanı sıra güçlü bir sosyal destek ağına sahipler. Fiyortlar, dağlar, yemyeşil ormanlar, göller ve kuzey ışıkları manzaraları gibi rahatlayıp enerji toplamak için muhteşem bir tabiata sahip olmaları da mutlu olmalarında diğer etkenler.

8. İsviçre: İsviçre geçen yıldan bu yana dört sıra gerilemiş olsa da düşük suç oranları, kişi başına düşen yüksek GSYİH ve yıl boyu eğlenceye ev sahipliği yapan güzel dağ manzarası sayesinde ülke, hâlâ dünyanın en mutlu ve en sağlıklı insanlarının yaşadığı bir yer. Dünya Mutluluk Raporu'na göre halkın yaşam memnuniyeti, gönüllülük ve hayır amaçlı bağışlar gibi sosyal faaliyetlerle ilişkilendirilmekte. 

9. Lüksemburg: Avrupa'nın en küçük ve en az nüfuslu ülkelerinden biri olmasına rağmen, kişi başına düşen GSYİH söz konusu olduğunda aslında dünyanın en zengin ülkelerinden biri. Güvenlik ve yüksek kamu güveni mutluluğu artıran faktörlerden. 

10. Yeni Zelanda: Ülke ekonomisinin toparlanmasına, hatta bazı sektörlerde pandemi öncesi seviyeleri bile aşmasına yardımcı olan istikrarlı bir ziyaretçi akımının olması, yaşam memnuniyeti üzerinde olumlu etki yaratmış. Ancak kişi başına düşen yüksek GSYİH'nın yanı sıra, Yeni Zelandalılar inanılmaz plajlara, göllere ve üzüm bağlarına  sahip oldukları için şanslılar. Ülke ayrıca eğitim, sağlık ve sivil katılım da dâhil olmak üzere birçok refah faktöründe diğer OECD ülkelerini geride bırakıyor.

 

Kaynaklar:

Independent Türkçe, CNN International, Forbes

https://www.travelandleisure.com/happiest-countries-in-the-world-in-2023