DÜNYA
MUTFAĞINDAN KÜBA
Küba,
yeni kıtanın ilk keşfedilen toprağı yani Kristof Kolomb’un karaya ayak bastığı
yer. Adı bir zamanlar bu topraklarda yaşayan yerlilerin dilinde “Yaşamak için
güzel bir yer,” anlamına geliyor. Haksız sayılmazlar. Bugün pek çok insanın
aklından geçiyor Küba’da yaşamak. Ancak biz Küba’nın doğal güzelliklerini bir yana
bırakıp lezzet yolculuğuna çıkıyoruz. Dünya mutfaklarından Küba’da bakalım
neler var?
İspanyol
ve Karayip karışımı Küba mutfağında daha çok et, deniz mahsulleri, mısır ve
siyah fasulye tüketiliyor. Pizza, hamburger, makarna her yerde bulanabilecek en
ucuz yemekler. Tavuk, yumurta, balık ithal geliyor.
Dükkanlarda
bisküvi, gofret benzeri aperatif şeyler yok denecek kadar az ve pahalı. Bu
nedenle sokak satıcıları revaçta. Daha çok mısır, cips, kraker tarzı şeyler
satıyorlar. Çok hijyen olduğu söylenemez, ancak oldukça lezzetli.
Devlet tarafından işletilen
restoranlar iki çeşit. Turistlere hizmet veren restoranların yemekleri daha
kaliteli. Lüks olanlarında dünya mutfağından yemekler bulmak mümkün. Halkın
gittiği yerlerde menü daha ucuz olduğu için kapıda mutlaka kuyruk var.
Bunların
haricinde ‘paladar’ adı verilen, çoğunlukla evlerin terası ya da bir odasının
yemek hizmetine ayrıldığı restoranlar bulunuyor. Üç-dört çeşit yemekten oluşan
menüler sunuyorlar. Ucuz olduğu söylenemez.
‘Bodega’
denilen, hem bakkal hem de restoran kafe karışımı ya da bar görünümünde olan
yerlerde aperatif şeyler yenilebilir. Sokak satıcıları da genelde aperatif
şeyler sunuyorlar, oldukça ucuz.
Küba’nın
en bilinen ve her an her mutfakta görebileceğiniz yemekleri ise ‘congri’ ve ‘tostones.’
Seyahatim süresince sıkça masama konuk olan bu lezzetleri sizlerin de tatmasını
arzu ederim. Yemek yapmayı sevenler için farklı bir tecrübe olacaktır. Şimdiden
afiyet olsun.
CONGRİ:
Congri,
Meksika fasulyesi olarak tanınan siyah minik barbunyanın beyaz pirinç pilavı
ile karışımından oluşur.
Malzeme: 1 çorba kâsesi siyah barbunya (1 gün
önceden ıslatın), 2 çorba kâsesi ıslak bekletilmiş pilavlık pirinç, 2 küçük,
küp küp kesilmiş kuru soğan, 1-2 adet sivri yeşil veya kırmızı acı biber, 2-3
diş sarımsak, 8 çorba kaşığı sıvı yağ, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 adet defne yaprağı,
¼ tatlı kaşığı kimyon veya biberiye.
Hazırlanışı: Tencereye öncelikle 4 fincan su ile
isteğe göre bir iki adet acı biber konularak siyah barbunyalar haşlanır.
Barbunya pilaki kıvamından biraz daha sert oluncaya kadar pişirilir, daha sonra
dinlenmeye bırakılır. Geriye kalan malzeme, başka bir tencerede ısınmakta olan
sıvı yağa ilave edilerek pirinç pilavı hazırlanmaya başlanır. Bütün malzemeler
kızarıp pirinç iyice kavrulduktan sonra içine barbunya ilave edilir. Barbunyanın
koyu renkli haşlanmış suyu ve gereken tuz da ilave edilerek pirinç pilavı
pişirir gibi tüm malzeme pişirilir. Hazır olduğunda et ya da tavuk sotesi veya
Küba usulü tostones yani muz kızartması ile servis yapabilirsiniz.
TOSTONES:
Tostones
yani muz kızartması ise benim favorim. Küba’da hangi restorana giderseniz gidin
kesinlikle masanızda muz kızartması görebilirsiniz. Tadı bildiğimiz patates
kızartması. Halka şeklinde olan ve ince uzun doğranarak kızartılan iki çeşidi
var. Soğuk içeceklerin yanında çerez niyetine yenilebileceği gibi yemeklerin
yanında da çeşit olabiliyor. Tostones, ‘platano macho’ yani ‘maço muzla’
yapılıyor. Bu muz türü sert olduğundan kızartılabiliyor. Ülkemizde sıkça tüketilen muz cinsinden biraz
farklı. Ancak zaman zaman tezgâhlarda gördüğümüz çok sert muzlarla
deneyebilirsiniz, pişirilmeye uygunlar.
Malzeme: 2 adet yeşil maço muzu, 1-2 çay bardağı
sıvı yağ, tuz.
Hazırlanışı: Muzlar soyulduktan sonra arzuya göre
2 cm kalınlıkla uzunlamasına ya da daire şeklinde kesilirler. Kesilmiş dilimler
içinde sıcak sıvı yağ olan teflon tavaya konularak arkalı önlü kızartılırlar.
Kızarmış muzlar fazla yağlarını alması için kâğıt havlu üzerinde bir iki dakika
dinlendirilir. Bu sırada bir spatula yardımı ile basılarak 1 cm inceliğine
getirilir. Sonra yeniden aynı sıcak tavaya alınarak, ikinci bir kızartmadan
geçirilip tam olarak pişmeleri sağlanır. Hazır olduğunda bolca tuzlanarak, et
yemeğine eşlik etmek üzere ya da soğuk içeceklerin yanında çerez niyetine
sunulur. Sıcak ve ılıkken yenince daha lezzetlidir.