
“A vitamini…” desem
aklımıza ilk gelen ilk sebze elbette ki havuçtur. Yaklaşık 60 kadar türü
bilenen havucun Asya kökenli olduğu düşünülüyor olsa da daha çok Afganistan’dan
dünyaya yayıldığına yönelik iddialar ağır basıyor. Bu turuncu sebzeyi ülkemizde
genelde“havuç” olarak bilsek de yöreden yöreye değişik isimleri de bulunuyor. “keşir,
gelinparmağı, pürçüklü, balkamış, deper otu, Yerebatan, yer otu, yerekaçan,
kızıl ot…” bunlardan bazıları.
Gündelik hayatımızda en
fazla tüketilen sebzelerden olan havucu sevmeyen sanırım yoktur. Havuç, A
vitamini deposu olmasından dolayı özellikle göz sağlığımız için çok seviliyor
olsa gerek. Çocukluğumuzdan beri hatırlayın havuç ve göz ikilisi hep
peşimizdeydi. Havuç, A vitamini ve beta karoten açısından çok zengin olduğu
için başta cilt, göz sağlığı ve kanser olmak üzere, tümör ve birçok hastalık
için şifa kaynağı.
Havuç,ağız sağlığı için
de önemli. Herhangi bir nedenden dolayı hasar görmüş hücrelerin onarılmasında
önemli rol oynayan havucun diş ve diş etleri içinde çok önemli bir besin
olduğunu biliyor muydunuz? Bu yüzden diş macunu sektöründe çok yaygın olarak
kullanılıyor. Aynı şekilde çiğnediğimiz sakızlarda da kullanılıyor. Havuç çiğ
olarak tüketildiğinde dişleri aynı diş fırçası gibi temizlemesi oldukça
şaşırtıcı. Havucun, içerdiği diğer mineraller sayesinde diş hastalıklarından
koruyor olması yararlarından sadece bir kaçı.
Ülkemizde havuç
üretiminin %60’nı bilinbakalım hangi ilimiz karşılıyor? Cevap:Konya. Konya ilimizin
Kaşınhanı Mahallesi Türkiye’nin havuç ihtiyacının yarısından fazlasını
karşılıyor. Havuçlar tarladan makinelerle toplanıyor, sonra yıkama işlemi için
havuzlara yığılıyor ve özel makinelerde çamurdan arınması için yıkanıyor.
Yıkanan havuçlar ayıklanarak paketleniyor. Oldukça zahmetli bir süreçten geçen
havuçlar temiz bir şekilde tüketime sunuluyor. Ülkemizde renk, aroma ve lezzet
açısından en kaliteli havuçların üretildiği yer olan Kaşınhanı Mahallesi; başta
Romanya ve Bulgaristan olmak üzere İtalya, Sırbistan, Gürcistan, Kazakistan,
Moldovya, Almanya, Ürdün, Suudi Arabistan gibi dünyanın birçok ülkesine havuç
ihraç ediyor.
Havuç aynı zamanda gıda sektörünün
önemli bir ham maddesidir. Yemeklerimizin yanında afiyetle tükettiğimiz şalgam
suyunun ve “cezerye” olarak bilinen
lokum çeşidinin temel ham maddelerinden biri de havuçtur.
Havuç Diyarı olarak
bilinen Kaşınhanı, 1939 yılında Bulgaristan'dan göç eden soydaşlarımızın
yerleştirilmeleriyle kurulmuş, sonradan Bozkır ve Hadim ilçeleri ile
köylerinden göç edenlerle büyümüş tarım ve hayvancılıkla geçinen kendi hâlinde bir
köy idi. Yakın zamanda Meram ilçesine bağlı bir mahalle oldu. Ancak 1980’lerde,
oldukça eziyetli olmasına rağmen maddi getirisinin daha yüksek olması sebebiyle
artan havuç ekimi sayesinde bugün 30 bin hektar araziye havuç eken ve yaklaşık
350 bin ton havuç hasat ederek yaklaşık 15 bin kişiye istihdam sağlayan
muhteşem bir mahalle örneği.
Konya’nın merkez Meram
İlçe Belediyesi, Türkiye’nin havuç ihtiyacının yaklaşık yüzde 60’ını karşılayan
Kaşınhanı Mahallesi’ne duyarsız kalmayarak havuçlarının tanıtılması, üreticinin
desteklenmesi ve yetiştiricilerin eğitilmesi için ilk kez 2014 yılı ekim ayında
Kaşınhanı Mahallesi’nde "Havuç Festivali" düzenleyerek Kaşınhanı için
gerçekten umut verici bir gelişmeye ön ayak oldu.
Tam da havuç mevsimine
girdiğimiz ekim ayında, Köşe Bucak Dünya Dergisi olarak göz ve diş sağlığınız
açısından bol bol havuç tüketmenizi öneriyor, bol beta karotenli günler
diliyoruz.
Yazı Ve Fotoğraf
Hilal Seyhan - Levent Ak