Koleksiyoner Şerif Antepli Ve Vildan Peker Antepli İle Koleksiyon Dünyasında Yolculuk

Ülkemizin önde gelen filatelistlerinden koleksiyoner, gazeteci, yazar, yayımcı Şerif Antepli ve eşi Vildan Peker Antepli’nin evine konuk oldum.


— Şerif Bey! Koleksiyon dünyamızın önemli isimlerindensiniz. Koleksiyonerliğe nasıl başladınız?

— Henüz dokuz yaşındaydım. Babam bir gün, iki küçük pul defteri koydu önüme. Ve sayfalarını çevirmeye başladı. Bir yandan pulları gösteriyor diğer yandan da neyin ne olduğunu anlatıyordu. Böylece pul tutkusu başladı bende. Harçlıklarımla pul alıyordum. O yıllarda insanlarda pul biriktirme alışkanlığı vardı. Arkadaşlarla değiş tokuş yapıyorduk. Ortaokul ve lise yıllarında yurtdışı mektup arkadaşlarımdan pul toplamaya devam ettim. 


— Şu an kaç adet pulunuz var ve en kıymetlileri hangileri? 

— 60 yıldır pul biriktiriyorum. Sayısını bilemeyecek kadar pulum oldu. En kıymetlileri, çocukluk yıllarımda harçlıklarımla aldığım pullardır: Mimar Sinan, Mehmet Akif Ersoy pulları ile Türkiye Cumhuriyeti koleksiyonumda yer alan 1922’den itibaren günümüze kadarki pullar çok özel pullardır benim için. 


— Şerif bey, pul koleksiyonu oluşturma sürecinden bahseder misiniz? 

— Koleksiyon yapmak merakla başlar. Toplanıp, biriktirilir. Ardından sistematik ayırma gerektirir. Araştırma yapmak koleksiyonculuğun en önemli kısmı. İnternetin yaygınlaşmasıyla pul ivme kazandı. Toplamak, bilgi sahibi olmak eskiye göre daha kolay. Koleksiyonerlik görmekle ilerliyor. Ben de 25-30 yıldır bu işi bilinçli yapıyorum. İnternetten araştırma yapıyorum. Gerek yurt içi, gerekse yurt dışındaki sergilere gidiyorum. Pul satıcısı dostumdan feyz alıyorum. Korunmasına gelince; pullar mutlaka özel albümlere yerleştirilmeli. Dik duracak şekilde, metal dolaplarda –ahşap dolap kurt yapar- saklanmalı. En az senede iki kez sayfaları çevrilmek suretiyle havalandırılmalı.


— Pulun dışında biriktirdiğiniz şeyler var mı? 

— Pul koleksiyonum gibi geniş çapta olmasa da shot kadehi, kaşık, minyatür şişe ve yüksük biriktiriyorum. 


— Koleksiyon merakınız eşiniz Vildan Hanım tarafından nasıl karşılandı?

— Eşim her zaman tolerans göstermiştir. Koleksiyonerler ev yaşantısından zaman çalarak koleksiyonlarıyla ilgilenirler. Biriktirmesi, tasnif etmesi, korunması hep zaman alır. Bu işleri ev yaşantınız içinde sürdürmek kolay değildir. 


— Vildan Hanım, siz de eşinizle birlikte çocuklara yönelik bir kitap yazdınız, bahseder misiniz? 

— Çocuklara koleksiyon kültürünü tanıtmak, koleksiyon yapmaya heveslendirmek için eşimle birlikte bir kitap hazırladık. ‘Haydi Çocuklar Koleksiyon Yapalım’ adlı kitapta çok çeşitli koleksiyonlar tanıtılıyor. Çocuklarda farkındalık yaratarak koleksiyonla tanışmaları, sevmeleri ve belki de sayısız koleksiyonerden biri olmaları için temel nitelikte bir kitap.


— Vildan Hanım, sizi koleksiyonerliğe özendiren oldu mu? Koleksiyonunuzdan bahseder misiniz? 

— Eskiden beri ilginç, renkli objeleri severim. Yıllar içinde bu sevgim beni biriktirmeye yöneltti. Seyahatlerde dünyanın çeşitli yerlerinden aldığım üzerinde figürler bulunan mantar tıpalar, ‘tea-rest’ dediğimiz çay tabakları, magnetler ve enfiye kutuları biriktiriyorum. 


— Şerif bey, “Keşke bu kadar çok pul biriktirmeseydim. Bunlar ben ölünce ne olacak?” dediğiniz oldu mu?

— Koleksiyonerler “Koleksiyonum benden sonra ne olacak?” diye kaygılanır. Çocuğunuz, kardeşiniz meraklı değilse koleksiyon telef oluyor. Biz koleksiyonerler satmak için toplamayız. Elden çıkaralım, diye düşünmeyiz. Bunun için yaşarken nereye gideceğine karar vermemiz lazım.


— Şerif Bey, koleksiyonunuzu sergiler ve kitaplar aracılığı ile insanlarla paylaşıyorsunuz. Şu ana kadar kaç sergi, kaç kitap oldu? 

— Şu ana kadar 7 kişisel sergi açtım. Yayımlanmış 8 kitabım var. Collection Club üyesi arkadaşlarla ise 23 sergi açtık. 


— Vildan Hanım koleksiyonerliğin çocuk ruhunu zenginleştirici yönlerine değinirsek neler söylemek istersiniz?

— Koleksiyon yapmak çocukların dünyasını zenginleştiriyor. Bakış açısını geliştiriyor. Keyifli bir meşguliyet ediniyorlar. Kötü alışkanlıklardan uzak durmalarını sağlıyor. Koleksiyon parçalarını birbirleriyle değiştirmek suretiyle yeni arkadaşlar edinerek çevrelerini geliştiriyorlar.


— Şerif Bey gazetecisiniz ve yıllarca yayıncılık sektöründe çalıştınız. Sahibi olduğunuz ANT Yayıncılık olarak Fotoğraf Dergisi, Bilgisayar Gazetesi, Photo Digital adlı yayınları çıkardınız. Collection Dergisi’ni çıkarmaya devam ediyorsunuz. Bunun yanı sıra kurucusu olduğunuz bir koleksiyon kulübü var. Bu fikir nasıl doğdu?

— Ekim 2000’de Collection adlı koleksiyon dergisini çıkarmaya başladım. Dergide görev alan arkadaşlarla koleksiyonerliği başka hangi platformlara taşırız derken 2002 yılında Collection Club doğdu ve bugünlere geldi. Her ay üyelerimizle toplantılar yapıyoruz. Bilgi paylaşımında bulunuyoruz. Açtığımız sergilerle de sesimizi duyuruyoruz. 


— Bu güzel sohbet için size ve eşiniz Vildan Hanım’a teşekkür ediyorum. Pullarla başladık pullarla sona erdirelim röportajı. Son olarak ne söylemek istersiniz?

— Pullar, uluslararası kültür alışverişinin önemli bir parçasıdır.  Pul üzerinde kim, ne var, neyi anlatıyor öğrenilmeli. Hep şunu söylerim: “Pul kültürdür. Her bir pul, bir ansiklopedi maddesidir.”

Yazı Ve Fotoğraf
Benian Çulhaoğlu