HİSART CANLI TARİH MÜZESİ

Ülkemizin yetiştirdiği önemli iş adamı koleksiyoner ve müzeci Nejat Çuhadaroğlu’nun maket, heykel merakı tutkusuyla başlayan ve koleksiyonerliğe uzanan serüveni sonucunda ortaya çıkan muhteşem bir koleksiyon Hisart Müzesi’ni oluşturdu. Uzun yılların birikimi sonucu, zahmetli fakat bir o kadar da keyifli bir uğraş ile ortaya çıkartılan envanterle ülkemiz adına millet olma bilinci, kimlik oluşturucu etkisi ile ülke tarihimizin eşsiz mirasının dünya ölçeğinde tanıtılması amacı ile 2014 yılında canlı tarih müzesi kuruldu.

Müzede; Osmanlı Dönemi’ne ait (1453-1923) askeri ve etnografik tarihi eserler sergilenmektedir. Ayrıca, ülke tarihimizin eşsiz mirasını ve bu mirasın kayıp halkalarını gün yüzüne çıkarmak amacıyla oluşturulan müze tarihin ilgili dönemlerini betimleyen dioramalarla ve mankenlerle zenginleştirilmiştir.  

Nejat Bey güler yüzlü bilge bir insan bir süre sohbet ettikten sonra bizi Ömer beye emanet ediyor ve bizim Hisart Canlı Tarih Müzesi keşfimiz başlıyor.

Müze Müdürü Sevgili dostum Ömer Çalşimşek ile müzeyi gezmek bir ayrıcalık elbette, her kattaki sergilemeleri bütün detaylarına kadar anlatan Ömer bey başından beri bütün süreçlerin içinde Nejat beyden sonra bütün yük onun sırtında yürüyor. Müzecilik gerçekten belli bir mesai kavramı olmayan bir meslektir. Ömer Bey de zaman kavramı olmadan çalışan işini zevkle yapan müzeciliğe gönül vermiş bir insandır…

Müzedeki sergileme anlayışı eserlerin tanıklık ettiği dönemlere ve tarihi olaylara göre kronolojik olarak sergilenmiş olması bakımından ziyaretçiye hem tarihe tanıklık etme fırsatı hem de savaş aletlerinin değişimi ve dönüşümü noktasında tarihsel bir bakış açısı kazandırmaktadır.

1500 m2lik bir alana da sergileme yapan müze; her katta farklı tarih sahnelerinin canlandırıldığı diarolamarla ziyaretçisini karşılamakta ve tarihin bu önemli sahnelerini günümüz insanına yeniden canlandırarak tanıklık etme fırsatı sağlamaktadır.

Zemin Kat: Geniş bir zaman dilimini özetleyen bu katta Osmanlı Devletinin bütün dönemlerinde geçirdiği sosyal, kültürel ve ekonomik değişimleri gösteren birçok özel objeler ve aksesuarlar sergilenmektedir.

Büyük Roma İmparatorluğu ve Bizans İmparatorluğuna ait eserlerle başlayan katta, Anadolu Selçuklu Devleti ve III. Selim’e kadar ki Osmanlı Devleti Dönemi’ne ait eserler sergilenmektedir.

Eşi benzeri olmayan Anadolu Selçuklu Dönemi kılıcı, giyen padişahı koruduğuna inanılan tılsım gömlek, Osmanlı Dönemi Cellât palası, Avrupa ve Anadolu topraklarında kullanılan tabancalar, gürz ve baltalar zemin katta bulunan eserler arasındadır. Ayrıca İstanbul’un fethini tasvir eden diorama ile Osmanlı ordusunun “Deli” akıncıları, Osmanlı Dönemi’nde Topkapı Sarayı’nda yapılan kaplan sergilemesinin canlandırması yine zemin katta.

Üç boyutlu görsel bir aktarım tekniği olan Diaromalar özellikle savaşlar ve önemli tarih sahnelerinin canlandırılması, savaşlardan kesitler sunulması konusunda çok başarılı müze sergileme biçimlerinden biridir. Şüphesiz Hisart Canlı Tarih Müzesi de bu anlamda ülkemizdeki önemeli diaroma müzelerinden birisidir. Müzede birçok dönemsel savaş aletleri sergilenmekte Anadolu Selçuklu Medeniyeti savaş sanatı eserleri yanında güçlü toplar, kılıç, kalkan, teberler, gürzler, miğferler oklar gibi sayısız savaş aletleri sizi adeta büyülüyor. Önemli tarihsel karakterlerin silikon heykeller, mankenlerle sergilenmesi dönem kostümleri, sergileme ve aydınlatma teknikleri muhteşem…

1.Kat: Müzenin 1.katında ağırlıklı olarak Osmanlı eserleri bulunmaktadır. III. Selim Dönemi’nden başlayan eserler 1900’lerin başına kadar gelmektedir. Bu kısımda dönemi kronolojik olarak yansıtan oldukça değerli kılıç, tabanca, sancak ve kıyafetler yer almaktadır. Nadir bulunan 18. yy Zülfikar ağızlı Türk palası da yine bu katta sergilenmektedir.

2.KatMüzenin 2. katında Osmanlı Devleti’nin son dönemlerine ait eserler yer almaktadır. Trablusgarp Savaşı, Balkan Savaşları, 1.Dünya Savaşı ve bu savaşa bağlı olarak Çanakkale ile Doğu Cepheleri (Sarıkamış) 2. katın konuları arasındadır. Bu ısımda Atatürk’ün üç ayrı savaştaki kıyafetlerini birebir yapılmış Atatürk modelleri üzerinde görmek mümkündür. Ayrıca önemli savaş sahnelerini tasvir eden dioramalar, silahlar ve kostümler ziyaretçilerin ilgisini çekecek diğer kısımlardır. 

3.Kat: Hisart Canlı Tarih ve Diorama Müzesi’nin 3.katı 1.Dünya Savaşı’nın son dönemlerini ve Kurtuluş Savaşı mücadelesini konu edinmiştir. Ayrıca 2.Dünya Savaşı’nın ilk dönemlerine ait pek çok eser ve diorama da yine bu katta sergilenmektedir. 

4.Kat: Müzenin dördüncü katında 2.Dünya Savaşı’na ışık tutan eserler sergilenmektedir. Ayrıca bu katta Kore Savaşı, Kıbrıs Barış Harekâtı, Körfez Savaşları gibi yakın sayılabilecek önemli savaşlara ait eserler de bulunmaktadır. 

Müzenin bütün katlarını ve seksiyonlarını gezip tatlı bir yorgunluk oluştuğunda Ömer Bey son katta bulunan Hisart Cafe’ye davet ediyor çayımızı yudumlarken bir yandan müze üzerine konuşurken diğer yandan cafe alanında sergilenen gladyatörler, Vikingler, korsanlar gibi tarihin ilgi çekici unsurları, Indiana Jones, Yüzüklerin Efendisi, Yıldız Savaşları gibi ses getiren Hollywood yapımlarından sahnelerin canlandırıldığı diorama ve figürleri ilgiyle izliyor inceliyoruz.

Müze gelen ziyaretçilerine gerçek anlamda tarihin içine götürüp sıra dışı bir deneyim yaşatıyor. Müzeci büyüğümüz Hisart Canlı Tarih ve Diorama Müzesi, kurucusu Sevgili Nejat Çuhadaroğlu’na ülkemiz adına ortaya koyduğu muhteşem müze için gurur hislerimizi aktarıp ilgi ve alakalarından dolayı Müdür Ömer Bey kardeşime de teşekkür ederek müzeden ayrılıyoruz. Umuyorum ki bu muhteşem koleksiyon tarihi yarımada içinde turistik lokasyona uygun bir noktada daha geniş daha ferah ve mümkünse de içeriği ile özdeşlik ifade edebilecek tarihi bir mekâna kavuşur. Çağlayan Hürriyet Mah. Cemil Bengü Cad. No: 21’de pazartesi hariç her gün açık, mutlaka görmelisiniz.   

Yazı Ve Fotoğraf
Salih DOĞAN