Geldi Havuç Zamanı

 Kavuniçi renkte, çizgi filmlerde tavşanların elinden düşürmediği, göze faydalı şey nedir diye sorulsa hepimizin cevabı şüphesiz havuç olacaktır? Havuç her ne kadar böyle özetlenebilse de, türleri ve faydalarıyla hakkında daha fazla şey bilmemizi gerektiriyor.

Bu yazımızda beyaz, sarı, siyah havuç türlerinden bahsetmeyeceğim. Havuç’un sadece göze değil, mide, karaciğer, kemikler ve diğer organlarımıza faydalarından da söz etmeyeceğim. Çünkü bu yazıya sığmaz.

Kaşınhanı havuç üretiminde Türkiye’de ilk sırada, dünyada 4. Sırada yer alıyor.İlk sırada İspanya var. Eskiden ilçe,şimdi ise mahalle olan Kaşınanı girişinde “Havuç Diyarına Hoşgeldiniz”Tabelası karşılıyor sizi.

Üreticilerden aldığımız bilgilere göre,1 Kg havuç tohumundan 20 Ton Havuç alınıyor.Tohumlar kısır tohum ve İsrail ve Hollanda dan alınıyor. Üretilen havuçların büyük bir kısmı yurtdışına gönderiliyormuş. Senenin Yedi ayı ekimi yapılan havuç Ekim ayından Mart ayına kadar ekilebiliyor. Eylülden ayından itibaren itibaren toplanmaya başlanıyor. Erken hasat havuçlar soğuk görmediği için Tarladan toplanıyor, yıkanıp paketlendikten sonra 4 derecelik soğuk hava depolarında bekletiliyor. Soğuğu yemeden tatlanmayan ve sertlenmeyen havuçlar için bu zorunlu. Tarlada soğuğu gören havuçlar içinse böyle bir işleme gerek kalmıyor. Kaşınanı bölgesinde yetiştirilen Turp içinde aynı şartların gerektiğini öğreniyoruz. Tarladan toplanan turpların sertleşip tatlanması için soğuk görmesi gerekiyormuş.

Havuç üreticileri dünya’da havuçtan birçok yan ürün elde edildiğini belirtiyorlar. Bunlara örnek olarak, Havuç unu, Havuçtan yapılmış çeşitli ilaçlar, Pekmezi, reçeli vs. Havuç Türkiye’de daha çok cezerye yapımında kullanılıyor. Havuçtan mamullerin geliştirilmesi gerektiğini belirten üreticiler, bunun için teşvik ve desteğe ihtiyaç duyduklarını belirtiyorlar.

Üreticiler herhangi bir kooperatif yada birliklerinin bulunmadığını dile getiren üreticiler, daha organizeli çalışmaları halinde havuçta dünyada daha iyi bir noktaya gelebileceklerini belirtiyorlar

Havucun Beyazı, siyahı,kavuniçisi,kırmızısı büyüğü küçüğü gibi onlarca türü bulunuyor. Siyahımsı kırmızı havuç’a Şalgam deniliyor.

Farkındayım yazı ansiklopedide ‘Havuç’ yazısı gibi oldu. Ama lafı uzatmada Havuç ile ilgili bilinmesi gerekenleri ardı ardına sıralamak istedim.

Havuç diyarına hoş geldiniz tabelasından sonra Kaşınhanın da havuç tarlalarını görmeyi umarken, Havuç işleme, paketleme ve depolama tesisleri ile karşılaşıyoruz.  Hasatı görmek istediğimizi belirttiğimizde 30 km uzaklıktaki Çumra ya gitmemiz gerektiğini söylüyorlar. Erinmeyip Çumra ya doğru yola koyuluyoruz.

Çumra ya ulaştığımızda tarlalarda hasat devam ediyordu. Sabah erken saatlerde başlayan hasat ikindi sonrasına kadar sürüyormuş. Gezdiğimiz bütün tarlalarda herkes bizi güler yüzle karşıladı ikramlarda bulundu. Ayrıca havuç tarlalarının yanında, Turp, Pancar, Kara Lahana,Kavun, Kabak Çekirdeği kabağı,Mısır tarlalarını da görme ve gezme fırsatımız oldu. Yeni sayılar için notlar aldık. Mesela Kabak Çekirdeği için ekilen kabaklar mutlaka dosya olarak işlenmeli. Her biri farklı renk,boy ve şekilde olan kabaklar nasıl ekiliyor,nasıl kabak çekirdeği elde ediliyor vs.

Anlatacak çok şey var laf bitmez ama sizin daha fazla vaktinizi almak istemem. Şimdilik bu kadar yeter ne dersiniz?

Yazı Ve Fotoğraf
Jülide Yıldız