Dünyada ve Türkiye’de bir ilk: GEZGİNEVİ

Gezmek elbette çok güzel… Geride gezinin sıcacık anılarını, izlerini, yüzlerini bir araya getirmek, onları paylaşmak da en az gezmek kadar güzel. Gezi dostları bunu iyi bilir. Gezi anılarını seyretmek ve dinlemek gezmenin yerini tutmasa da çok keyiflidir.

Bundan hareketle Türkiye Gezginler Kulübü, başkan Orhan Kural önderliğinde gezi anılarını herkesin görebileceği, içine çekebileceği, dakikalarca seyredebileceği bir mekan açtı İstanbul’da. Dünyada ve Türkiye’de belki de ilk bu. Adı, kısaca: GEZGİNEVİ. Tam adı: Prof. Dr. Orhan Kural Gezi Kitaplığı ve Gezginevi.

Dünya gezginlerinin en itibarlı web sitesi Nomad Mania’ya göre dünyada en çok gezenler sıralamasında (Most Travelled) 39. olan, Türkiye Gezginler Kulübü kurucu başkanı Prof. Dr. Orhan Kural’ın kendine ait bir daireyi “Gezginevi” olarak düşünmesiyle başladı her şey.

İstanbul’un en merkezi noktalarından Gayrettepe’de, site içinde giriş katı, güzel bir daire… Dost çevresinden mimarlar arandı. İlk “Ben buradayım” diyen mimar Metin Kaya ile Mimar Mehmet Tuna Somay oldu. Projeler çizildi, projeler değişti, sonunda çok güzel bir eser çıktı. Birçok gezgin dost maddi manevi destek verdi. Kağıthane, Şişli ve Beşiktaş belediye başkanları sahip çıktı, el uzattı.


Ve, sonuçta sadece Türkiye’de değil belki dünyada bir ilk çıktı ortaya: Gezginevi ve Gezgin Kütüphanesi…

Ülkemizin modern Evliya Çelebisi olarak da bilinen Prof. Kural, bu konuda Türk ve İslâm dünyasında ilk ve tek isim. Birleşmiş Milletler’e kayıtlı 193 ülkenin tamamına gezen başka bir Türk veya Müslüman yok hâlihazırda. Kolay değil çünkü. Hele sizi üçüncü dünya ülkesi görenlerin coğrafyasında. Bazı ülkeler var, oraya ulaşmak için dünyanın öbür ucuna uçacaksınız, orada haftada bir kalkan uçağı bulacaksınız, hava şartları el verirse kalkan uçağa binip gideceksiniz. Vize bir dert, Müslüman pasaportlara anarşist muamelesi yapılması bir dert, ülkelerin az bilinen katı kurallarını aşmak bir dert… Bir keresinde çantasında iki elma çıktı diye 1500 dolar ceza ödemişti Orhan hoca… Gerisini varın düşünün…


GEZGİNEVİ’NDE NELER VAR

Bundan böyle seyahat yanında, dünyanın neresi olursa olsun, bir ülkenin kültürü, ekonomisi, sosyal durumu gibi konularda kaynak arayanlar Orhan Kural GEZGİNEVİ ve Gezgin Kitaplığı’ndan yararlanabilecek. Hocaya yurtiçinden ve dışından verilmiş sayısız plaket ve kimi ödüller de sergileniyor burada. “Ülkelerarası dostluk köprüsü işte böyle kurulur!” diye sesleniyor Gezginevi.



Randevu alınarak okulların gezi kolları tarafından ziyaret edilebilecek GEZGİNEVİ, 

gezi kültürüyle ilgili zengin bir kaynak ve dünya gezginlerinin buluşma noktası olacak.

En güncel bilgi paylaşımları, saydam gösterileri, videolu tanıtımlar, Afrika ve Uzakdoğu Maskeleri Koleksiyonu ve Parman Ailesinin hazırladığı yerel kıyafetli ülke bebekleri koleksiyonu… Hepsi Gezginevi’nde sizleri bekliyor.



Prof. Dr. Orhan Kural, “Birçok kazançlar ölümden sonra kayboluyor. Türkiye'de gezi ve gezginlik kültürünü 20 yıldır önemli bir konuma getirmeye çalıştım ve çok tecrübe kazandım. Bu kazanımlarımdan herkes faydalanmalı.  Bu adımın başkalarınca izlenmesiyle ülkemiz ve kültürümüzde benzer katkıların artması ve bu olumlu örneğin yayılmasını umut ediyorum" diyor.

Geçtiğimiz ay Türkiye'ye gelen, BM’ye kayıtlı 193 ülke ve 1281 bölgenin 1169’unu 46 yaşında olmasına rağmen gezerek, dünyanın en fazla gezen kişisi rekorunu elinde bulunduran ABD vatandaşı Harry Mitsidis bile Gezginevi’ni gördükten sonra buraya hayran kaldığını belirterek, “Tüm dünyayı gezdim ve böyle bir dernek ve böyle bir proje görmedim” diyebiliyorsa ne mutlu Türkiye gezginlerine.




Gezginevi adresi:

Vefa Bayırı Sk. Yıldız Sitesi B Blok D. 9 Gayrettepe/İstanbul  (Türk Telekom binasının yanı.)

Randevu için:

Telefon+Faks:  (212) 285 66 88.

www.turkiyegezginlerkulubu.com / kural@itu.edu.tr 

Yazı Ve Fotoğraf
HÜSEYİN GÖKÇE