Dünya’nın birçok ülkesini gezerken gördüğümüz antika pazarlarının neden ülkemizde de olmadığını düşünüp hayıflanıyorduk. Bazı ülkelerde her şehrinde dönüşümlü olarak kurulan farklı birkaç antika pazarı bile vardı. Ülkemizde sadece İstanbul, Ankara, İzmir de kurulan pazarlar olduğunu biliyordum. Yıllar geçti buna Bursa, Antalya gibi şehirler eklendi. Konya’da antika pazarının kurulması için bir süre daha geçmesi gerekti. Nihayet 17 Nisan 2022 Tarihinde ilk antika ve nostalji pazarı Meram Melikşah Pazar yeri alanında meraklıları için açıldı.
Bu ilkin yaşanmasında ve Konya şehrinin gecikmiş antika pazarına kavuşmasının ardında Selçuklu Antika ve Koleksiyoncular Derneği’nin çabası bulunuyor. Yıllardır antika ve koleksiyonculuk kültürünün oluşması için çalışan, bu konuda kazandıkları tüm birikimleri meraklıları ile cömertçe paylaşan Hüseyin Taşpınar ve Uğur Bitim Konya’da böyle bir pazar açılması için girişimde bulunuyorlar. Pazar için ilk adımı Selçuklu Antika ve Koleksiyoncular derneğini kurarak atıyorlar. Sonrasında Konya Büyükşehir Belediyesi ve belediye bünyesinde bulunan kültür A.Ş ile çalışmalar başlıyor.Daha sonra Meram belediyesinin Melihşah Pazar yerini tahsis etmesiyle iş tamamına eriyor. Pazarın ilkinin 17 Nisan 2022 de açılmasına, sonraki pazarlarında her ayın 2. Pazar günü açılmasına karar veriliyor. Böylece Konya bir değere daha kavuşmuş oluyor.
Siz bu yazıyı okuduğunuzda pazarın 3. Açılmış olacak. İlk pazarın açılması ramazan ayına denk gelmesine rağmen ilgi yoğundu. Bu ilginin giderek artacağına ve pazarın antikacılık ve koleksiyonculuk kültürüne çok şey katacağı çok açık.
Yaklaşık 200 tezgâhın kurulduğu pazarda geçmişe dair ne ararsanız var. Tezgâhları gezen misafirlerin sık sık “Aaa bu bu benim nenemin evinde vardı. Bak bu benim çocukluğumda oynadığım oyuncak” dediğini duyuyoruz. Pazarı gezen bazı ziyaretçiler “ Bu bizde de var ama tavan arasında. “ Bir diğeri “Şundan bendede var ama bodruma kaldırdım.” Öteki “ Geçen ay temizlik yaparken çöpe attığımız şey değil mi o? “ diyor.
Antikacılık ve Koleksiyonculuk merakı eskiye ait birçok değerin korunmasına vesile oluyor. Dernek Başkanı Uğur Bitim ve Hüseyin Taşpınar’da sık sık buna vurgu yapıyor. Asıl amaçlarının bu kültürü yaşatmak ve yaymak olduğunu belirtiyorlar. Her vesileyle bu konudaki birikimlerini meraklılarıyla paylaşan Uğur Bey ve Hüseyin Bey, pazarın bu kültürü halka dolayısıyla geniş kitlelere ulaşmasına vesile olacağına inanıyorlar. Böylece geçmişimize daha çok sahip çıkacağız ve değerlerimizi daha iyi koruyabileceğiz. Antikayı sevenler çoğaldıkça bu güzellikler daha az kaybolma riski ile karışılacak.
Selçuklu Antika ve Koleksiyoncular Derneği olarak, pazarın kurulmasında kendilerine yardımcı olan tüm yetkililere teşekkürlerini sunuyorlar.
Pazarda tezgâh açanlarla konuştuğumuzda neredeyse hepsinin ortak vurgusu gecikmiş olmasına rağmen açılmış olmasının önemiydi. Pazarın açılması ile ellerindeki antikaların meraklılarının yanı sıra halktan kişilere de ulaşacak olmasının güzelliği.
Bir yazıyı da duygusallaşmadan bitireyim diyorum ama olmuyor. Pazarda gördüğünüz bir çok şey sizi kah çocukluğunuza, kah dedenizin evine götürecek. Bu duvar halısı;Rahime nenemin evinin duvarında asılıydı. Şu saat Nazmiye halamın evindekinin aynısı, Şu dibek, şu lamba, şu tas derken gözünüzden birkaç damla yaş süzülecek. Eve döner dönmez sandıkları karıştırmaya başlayacaksınız. Annenize ait yazmaları, onun ördüğü yün çorapları bulacaksınız. Babanızın 1974 Yılı haccından getirdiği birkaç Kabe ve Mecid-i Nebevi tablosu tavan arasından çıkacak. Geçen ay temizlik yaparken attığınız annenizin elinin değdiği birçok eşya aklınıza gelecek,üzüleceksiniz.Telaşlanmayın, sizde bir antika meraklısına dönüşüyorsunuz.
Antika pazarı Konya Şehrine hayırlı olsun. Emeği geçenlere ve gönül verenlere teşekkürler.
Hey sen yolun düşerse bir uğrayıver. Bakarsın sende meraklılar kervanına katılıverirsin…
Yazı Ve Fotoğraf
Ali Sami PALAZ Fotoğraflar: Pornpansa Yamrung PALAZ, Kayra Babil PALAZ