ABAUT TURKEY WITH LOVE

Geçtiğimiz günlerde Osmanbey’deki Vita Art Galeri, 25 Kasım-5 Aralık tarihleri arasında ağırlıklı olarak Türk dünyasında tanınan Tatar Sanatçı Aygül Okutan’ın “illüstrasyon” sergisini sanat severlerin beğenisine sundu.

Sanatçı aslında sanatsal olarak durduğu yer ve sanatını kurguladığı dinamik ve referanslar bakımından kendi olabilen kişidir. Bu tarafıyla, kişinin geçmiş derinliği ne kadar uzunsa eserlerini ve aktarmak istediklerini geleceğeo kadar ulaştırma şansına sahiptir, diye düşünüyorum. Sanatçı; eserlerinde kullandığı yöntemler, araçlar, materyaller ve sembollerle dayandığı kendisinin temsil ettiği medeniyetin estetik değerlerini küresel ölçekte var edebilecek ve görenlere fikir verebilecektir.

Geleneğe sırtını yaslamış bir sanatçı, kendi medeniyet algısıyla bütünleşmiş, demektir. Birden fazla geleneksel sanatı resimle bütünleştirip birlikte yorumlayan Aygül Okutan; çalışmalarında, insanların henüz baskı aletlerini keşfetmediği, renkleri kullanmak için başkaca aletlerin olmadığı zamanlarda bir el sanatı olarak hayatımıza girmiş, kadim ebru sanatını esasalarak yine kadim sanatlardanolan minyatür ve resim ile birleştirmiştir.

Rusya Güzel Sanatlar Akademisi mezunu olan sanatçı bu solo sergisinde medeniyetin ortak izlerinin bulunduğu kadim şehir İstanbul’u merkeze koyup, Konya ve Kazan şehirlerinden sembol yapıların ruhsal bütünlüğünü kültürel çağrışımlarla “barış” kavramına odaklayıp yeniden yorumluyor.

Okutan ile sergisini birlikte gezerken, sergideki Mevlâna türbesinden yola çıkarak, ondaki bu ilginin nerden geldiğini soruyorum; bana heyecanla Mevlâna öğretisinin kendisi için yol gösterici olduğunu onun birleştirici gücünün ve sevgisinin onu alıp Konya’ya kadar götürdüğünü anlatıyor. “Bu serginin en önemli taşıyıcı kolonlarından birisinin de Konya olmasının sebebi,elbette ki Mevlâna öğretisi ve onun evrensel barış çağrısı…” diye özetliyor bize sanatçımız Okutan. Hz. Mevlâna öğretisini ve onun sembolleriyle oluşturduğu güçlü imgelerle çalışmalarında kendini ifade etmiş. Sanatçıçalışmalarında kültür ve mitolojiye bakış açısını vurgulayan sergi kapsamındaki işler, bu evrensel kavram ve değerlerin modern yaşamdaki zorunlu ve yaşamsal önemine işaret ediyor.

Sanatçı, yapmış olduğu özgün çalışmalarda İstanbul’un barış atmosferini sembol anıtsal yapılar üzerinden ifade ederek farklı kültürlere ve inançlara da yakın bir bakış açısı ortaya koymuştur. Oluşturduğu simgeleri kendi bağlamlarından koparmadan bütüncül barış kavramıyla örtüştürerek kendi sanat dilini konuşturmayı başarmış görünüyor. Aslında sanatçının bir nevi güncelliğini ve geleceğe dair tutunmasını sağlayan da bu olsa gerek, aksi hâlde kalıcı olamaz

Farklı kültürlerden devşirdiği anlamları, gündelik yaşama dair, yaratıcı, anlamlı göndermelerde bulunuyor. Sanatçı bazı eserlerinde bizi eserle adeta yüzleştiriyor, ruh dünyamıza dokunduğu bu anlarda serginin bütününden soyutlayarak yalnızlaştırıyor ve bir nevi manevi haz duymanızı sağlıyor. Sanatın farklı disiplinlerini biraradayorumlamak açısından ortaya koyduğu yaratıcılıkla, izleyenleri farklı zamanlara astral seyahatlere çıkardığını söylemek yanlış olmasa gerek.

İstanbul siluetini oluşturan camiler, Osmanlının mitolojik çiçeği lalenin çeşitli formlarda ebruli yorumları, St.Antuan kilisesinden Sirkeci Garı’na, boğaz ve masmavi denizi ile sultanların şehri İstanbul’u anlatıyor sanatçımız.

Sevgi medeniyeti Konya’da Hz. Mevlâna, “Huuu!” ile dönen dervişler, ney-i neva…

“Dinle neyden nasıl Şikâyet eder / Ayrılıklardan şikâyet eder / Koptuğumdan beri kamışlıktan ben /Ağlar kadın erkek inleyişimden…”

Sonra Kazan şehrindeki camiler, Bolgar şehrindeki eski cami ve kiliseler,  biraz Kapadokya biraz doğa ile birkaç ünlü portre, suya yansıyan ebruli renklerin harmonisiyle âdeta sanatseverleri büyüleyen bir sergi gerçekleştirilmiş.

Vita Art Galeri Sergi Küratörü Victoria Moteva, sanat birikimi oldukça fazla olan bir hanım. Sergileme hakkında bilgiler veriyor, bize galeri sahibi Margarita Parshukova’yı tanıştırıyor ve birlikte uzun çalışmalarla oluşturulan sevgi medeniyetinden seçkileri görüp inceliyoruz.

Sergide birlikte olup sohbet ettiğimiz ünü ülkemiz sınırlarını aşmış iki kişi ile çalışmalar üzerine sohbet etmenin ayrıca keyfini yaşadım.Bunlardan birincisi Perküsyon Ustamız Okay Temiz ve bakırı sanata dönüştüren sihirli ellerin sahibi Kaya Kalaycı Bey oldu. Hafta boyunca bir çok sanatseverin gezip gördüğü “About Turkey WithLove” sergisi üç dilde; Türkçe, Rusça ve İngilizce hazırlanmış tanıtım materyalleriyle desteklenmiş olarak İstanbul’daki ve ülkemizdeki sanat adına önemli bir katma değer üretmiştir diye düşünüyorum.

Vita Art Galeriye böyle önemli bir sanatçıyla İstanbullu sanatseverleri buluşturduğu için teşekkür ediyorum. Bir başka sergide buluşmak üzere; hep sevgiyle, hepbarışla, hep sanatla kalalım…

 

AYGÜL OKUTAN: 1977 doğumlu - Kazan, Rusya.  

EĞİTİM:

 1991-1993 Sanat Okulu, Bugulma, Rusya 1993-1998 Sanat Koleji, N.Tagil, Rusya.

1998-2004 Resim, Heykel ve Mimarlık Akademisi (Güzel Sanatlar Fakültesi), Perm, Rusya.

 

…………………………………………………………………………………………………………………………..

 

İŞLER:

2002-2004,   Serbest Ressam.

2004-2006 Tataristan Cumhuriyeti Millî Müzesi’nde fotoğraf bölümünü müdürü. Kazan,Russia.

2006-2007  “CONSENSUS Dergisi” fotoğraf departmanı danışmanı.  İstanbul, Türkiye.

2007 Nefes Dergisi için, illüstratör ve fotoğraf sanatçısı, İstanbul, Türkiye.

FOTOĞRAF:

KİŞİSEL SERGİLER:

2003 fotoğraf sergisi, 'güneşli oyun',Lisva, Rusya

2004 fotoğraf sergisi,'Etrafında Güzellik Görmek', Kazan, Rusya. 

2004 fotoğraf sergisi 'Kazan', Kazan, Rusya.

2005 fotoğraf sergisi 'Manzara', Kazan, Rusya.

Bugulma, Rusya 'sevgi ile Bugulma için' 2006 fotoğraf sergisi.

 

BASKILAR VE PROJELER

2004 Fotoğraf sergisinin"Kapadokya’da 5 Gün" Küratörü, Kazan Rusya.

2005 Fotoğraf sergisinin “Museum of Life” Küratörü, Kazan, Rusya.

2006 Fotoğraf sergisinin “Biz Bir Aileyiz, Biz Türkiye’yiz” Küratörü, İstanbul, Türkiye.

2007 “Mevlana ve Kadın” Kitabının fotoğraflanması, İstanbul, Türkiye.

2007 “Miras” kitabı için Topkapı Müzesi ve İslam Eserleri Müzesi’nde fotoğraf çekimi, İstanbul, Türkiye.

 

KATILIMLAR 2003

“ThePortrait of Epoch” Fotoğraf Yarışması Özel Ödülleri : “Art Tasteand High Culture”, “Liric of Women’sİmage” - Kazan, Rusya.

2004 TÜRKSOY tarafından düzenlenen “Uluslararası Fotoğrafçılar Buluşması” katılımı - Kapadokya, Türkiye.

2004 Fotoğraf Sergisi “Kapadokya’da 5 gün” Katılımı - Kazan, Rusya.

2005 Fotoğraf Sergisi “Kapadokya’da 5 gün” Katılımı - Paris, Fransa.

2005 Fotoğraf Kitabı Katılımı “Kazan’ın Binlerce Yüzü”  2005   “Kazan’ın 1000 Yılı” Fotoğraf Sergisi Katılımı - Ankara, Türkiye.

2005 Fotoğraf Kitabı Katılımı “Tataristan - Halkın Ruhu” - Kazan, Rusya.

2006 Fotoğraf Sergisi “Kapadokya’da 5 gün” Katılımı - Bakü, Azerbaycan.

2006 Fotoğraf Sergisi Katılımı “Kazan, Batı’nın Doğu ile Buluştuğu Yer” Boston, ABD.

2006 UluslararasıFotoğraf Yarışması Sergisi “TheEpoch’sPortrait” - Kazan, Rusya.

2009 TÜRKSOY tarafından düzenlenen “Uluslararası Fotoğrafçılar Buluşması” katılım - Kıbrıs, Samsun, Ağrı (Türkiye).

 

RESİM:

2013   “Aşk Öyküleri” Uluslararası Sanat Sempozyumu, Elabuga, Rusya.

2015   “ Büyük İpek yolu”  Uluslararası Sanat Sempozyumu, Elabuga, Rusya.

 

RESİM SERGİSİ KATILIMI:

2013. “Aşk Öyküleri” resim sergisini katılımı, Elabuga, Rusya.

2015  “ Büyük İpek yolu”  resim sergisini katılımı, Elabuga, Rusya.

2015  “ Büyük İpek yolu”  resim sergisini katılımı, Kazan, Tataristan, Rusya.

2015  “ Büyük İpek yolu”  resim sergisini katılımı, Pekin, Çin.

2015.  “ Etnik kültürün renkleri” ,resim sergisi katılımı, Elabuga, Rusya.

2016.  “Gülten-Aygül Okutan resim sergisi”, Ankara, Turkey.

     KİŞİSEL SERGİLER:

1016.   “AboutTurkeyWithlove”, İstanbul, Turkey.

 İLLÜSTRASYON 

2007   “Ney’den Dinle” Kitabının illüstrasyonları, Türkiye.

2009 TRT Belgeseli “KUDÜS – Taş ve İnsan” için suluboya illüstrasyon. Türkiye

2009 TRT için 10 bölümlük, Ramazan ayına yönelik "5 Dakika" isimli suluboya animasyon, belgesel film.  Türkiye.

2011 Ünlü Tatar şair RavilBukharaeva’in “Müzik Hakkında"  adlı kısa hikâyesi için Suluboya Animasyon filmi. Tataristan, Rusya. 2012 Bolgar Müzesi için suluboya animasyon filmi "Eski Bulgarlar", Tataristan, Rusya.

 

 

Yazı Ve Fotoğraf
Salih DOĞAN - Mehmet OKUTAN