Nerdeyse her bölgenin pidesi meşhurdur. İşte bu bölgelerden
bir tanesi de Karadeniz… Karadeniz Bölgesi’ne gidip bu lezzeti tatmadan dönmek
olmaz. Haydi, bu lezzeti yakından tanıyalım…
Karadeniz pidesi açık ve kapalı olmak üzere peynirli,
kıymalı, sucuklu, pastırmalı seçenekleriyle yöreye has tereyağı ile servis
edilmekte. İsteyenler yumurta ile bu
lezzete farklı tat ekleyebilirler.
Hamurun yapılışından fırından çıkıncaya, hatta sunuma kadar
ne kadar itina gösterilirse pidenin lezzeti o kadar artmaktadır. Hamurunun
bekleme süresi, kıymalısının kıyma-soğan oranı, peynirinin kalitesi,
tereyağının kalitesi, fırının ısısı bu lezzeti etkileyen en önemli etkenlerdir.
Bu arada peynir
demişken, en enteresan olanı da peynirin ismi: İmansız Peynir. J Sebebi ise, ineklerden
sağılan sütün yağını ayırıp o sütten peynir üretirlermiş. Ancak yağlı peynir
beklerken çökelek ile karşılaşan büyüklerimiz, bunu bir kandırmaca olarak görüp
peynirin adını “İmansız”a çıkarmışlar. Bu peynire uzayan peynir de deniyor ve “muhlama” yapımında da bu peynir
kullanılıyor.
Karadenizli için vazgeçilmez bir lezzet olan Karadeniz pidesini
Trabzon’da yeme fırsatını yakaladım. Belki Türkiye’nin her yerinde Karadeniz
pidesi yapan restoranlarda, hatta bazı fastfood zincirlerinde Karadeniz
pidesini tatmışsınızdır. Ama, bölgesinde bu lezzeti tatmak bir ayrıcalıktır ve
bunu fark etmemek mümkün değil.
Benim tadına baktığım ve fotoğrafladığım bu kareler
Trabzon’un en meşhur pidecisine, Çardak Restoran’ına ait. Mekânın iç duvarlarını
süsleyen siyah beyaz kareler, değişmeyen geleneksel tadın ve devamlılığın en
önemli göstergesidir.
Babadan oğula geçen, nice lezzetlerden bir tanesini tanıtmış
olduk. Keşfe devam…
LEZZET-İ
ŞAHANE: KARADENİZ PİDESİ
Yazı ve fotoğraflar: Hicran
Yazıcıoğlu
Nerdeyse
her bölgenin pidesi meşhurdur. İşte bu bölgelerden bir tanesi de Karadeniz…
Karadeniz bölgesine gidip bu lezzeti tatmadan dönmek olmaz.
Haydi bu
lezzeti yakından tanıyalım… Karadeniz pidesi açık ve kapalı olmak üzere
peynirli, kıymalı,
Sucuklu,
pastırmalı seçenekleriyle yöreye has tereyağı ile servis edilmekte, isteyenler yumurta ile bu lezzete farklı tat
ekleyebilirler.
Hamurun
yapılışından fırından çıkıncaya hatta sunuma kadar ne kadar itina gösterilirse
o kadar lezzeti artmaktadır.
Hamurunun
bekleme süresi, kıymalısının kıyma-soğan oranı, peynirinin kalitesi,
tereyağının kalitesi, fırının ısısı bu lezzeti etkileyen en önemli etkenlerdir.
Bu arada
Peynir demişken, en enteresan olanı da peynirin ismi. İmansız Peynir J nedeni ise, İneklerden sağılan
sütün yağını ayırıp ve o sütten peynir üretirlermiş. Yağlı peynir beklerken
çökelek ile karşılaşan büyüklerimiz, bunu bir kandırmaca olarak görüp peynirin
adını İmansıza çıkarmışlar. Bu peynire uzayan peynirde deniyor ve mıhlama
yapımında da bu peynir kullanılıyor.
Karadenizli
için vazgeçilmez bir lezzet olan Karadeniz pidesini Trabzon’da yeme fırsatını yakaladım.
Belki
Türkiye’nin her yerinde Karadeniz pidesi yapan restoranlarda hatta bazı
fastfood zincirlerinde Karadeniz pidesini tatmışsınızdır. Âmâ bölgesinde bu
lezzeti tatmak bir ayrıcalıktır ve bunu fark etmemek mümkün değil.
Benim
tadına baktığım ve fotoğrafladığım bu kareler Trabzon’un en meşhur Pidecisine,
Çardak restoranına ait.İç Duvarlarını
süsleyen siyah beyaz kareler değişmeyen geleneksel tadın ve devamlılığın en
önemli göstergesidir. Babadan oğula geçen nice lezzetlerden bir tanesini
tanıtmış olduk …keşfe devam
Yazı Ve Fotoğraf
Hicran Yazıcıoğlu