Lezzet-İ Şahane: Karadeniz Pidesi

Nerdeyse her bölgenin pidesi meşhurdur. İşte bu bölgelerden bir tanesi de Karadeniz… Karadeniz Bölgesi’ne gidip bu lezzeti tatmadan dönmek olmaz. Haydi, bu lezzeti yakından tanıyalım…

Karadeniz pidesi açık ve kapalı olmak üzere peynirli, kıymalı, sucuklu, pastırmalı seçenekleriyle yöreye has tereyağı ile servis edilmekte.  İsteyenler yumurta ile bu lezzete farklı tat ekleyebilirler.

Hamurun yapılışından fırından çıkıncaya, hatta sunuma kadar ne kadar itina gösterilirse pidenin lezzeti o kadar artmaktadır. Hamurunun bekleme süresi, kıymalısının kıyma-soğan oranı, peynirinin kalitesi, tereyağının kalitesi, fırının ısısı bu lezzeti etkileyen en önemli etkenlerdir.

Bu arada peynir demişken, en enteresan olanı da peynirin ismi: İmansız Peynir. J Sebebi ise, ineklerden sağılan sütün yağını ayırıp o sütten peynir üretirlermiş. Ancak yağlı peynir beklerken çökelek ile karşılaşan büyüklerimiz, bunu bir kandırmaca olarak görüp peynirin adını “İmansız”a çıkarmışlar. Bu peynire uzayan peynir de deniyor ve “muhlama” yapımında da bu peynir kullanılıyor.

Karadenizli için vazgeçilmez bir lezzet olan Karadeniz pidesini Trabzon’da yeme fırsatını yakaladım. Belki Türkiye’nin her yerinde Karadeniz pidesi yapan restoranlarda, hatta bazı fastfood zincirlerinde Karadeniz pidesini tatmışsınızdır. Ama, bölgesinde bu lezzeti tatmak bir ayrıcalıktır ve bunu fark etmemek mümkün değil.

Benim tadına baktığım ve fotoğrafladığım bu kareler Trabzon’un en meşhur pidecisine, Çardak Restoran’ına ait. Mekânın iç duvarlarını süsleyen siyah beyaz kareler, değişmeyen geleneksel tadın ve devamlılığın en önemli göstergesidir.

Babadan oğula geçen, nice lezzetlerden bir tanesini tanıtmış olduk. Keşfe devam…


 

 LEZZET-İ ŞAHANE: KARADENİZ PİDESİ

Yazı ve fotoğraflar: Hicran Yazıcıoğlu

Nerdeyse her bölgenin pidesi meşhurdur. İşte bu bölgelerden bir tanesi de Karadeniz… Karadeniz bölgesine gidip bu lezzeti tatmadan dönmek olmaz.

Haydi bu lezzeti yakından tanıyalım… Karadeniz pidesi açık ve kapalı olmak üzere peynirli, kıymalı,

Sucuklu, pastırmalı seçenekleriyle yöreye has tereyağı ile servis edilmekte,  isteyenler yumurta ile bu lezzete farklı tat ekleyebilirler.

Hamurun yapılışından fırından çıkıncaya hatta sunuma kadar ne kadar itina gösterilirse o kadar lezzeti artmaktadır.

Hamurunun bekleme süresi, kıymalısının kıyma-soğan oranı, peynirinin kalitesi, tereyağının kalitesi, fırının ısısı bu lezzeti etkileyen en önemli etkenlerdir.

Bu arada Peynir demişken, en enteresan olanı da peynirin ismi. İmansız Peynir J nedeni ise, İneklerden sağılan sütün yağını ayırıp ve o sütten peynir üretirlermiş. Yağlı peynir beklerken çökelek ile karşılaşan büyüklerimiz, bunu bir kandırmaca olarak görüp peynirin adını İmansıza çıkarmışlar. Bu peynire uzayan peynirde deniyor ve mıhlama yapımında da bu peynir kullanılıyor.

Karadenizli için vazgeçilmez bir lezzet olan Karadeniz pidesini Trabzon’da yeme  fırsatını yakaladım.

Belki Türkiye’nin her yerinde Karadeniz pidesi yapan restoranlarda hatta bazı fastfood zincirlerinde Karadeniz pidesini tatmışsınızdır. Âmâ bölgesinde bu lezzeti tatmak bir ayrıcalıktır ve bunu fark etmemek mümkün değil.

Benim tadına baktığım ve fotoğrafladığım bu kareler Trabzon’un en meşhur Pidecisine, Çardak restoranına  ait.İç Duvarlarını süsleyen siyah beyaz kareler değişmeyen geleneksel tadın ve devamlılığın en önemli göstergesidir. Babadan oğula geçen nice lezzetlerden bir tanesini tanıtmış olduk …keşfe devam

 

 

 

 

 

 

 

Yazı Ve Fotoğraf
Hicran Yazıcıoğlu